O parte însemnată a potenialului energetic al plantelor este înmaganizată în substanţele grase, îndeosebi în uleiurile vegetale. Acestea se extrag, cum se ştie, pentru a fi utilizate în diferite scopuri : alimentare, industriale, farmaceutice. Bioproducţia de ulei aparţine, preponderent, plantelor oleaginoase.  În urma procesării materiilor prime oleaginoase rezultă o serie de subproduse şi deşeuri care servesc drept materie primă cu utilizări ulterioare în alte ramuri ale industriei alimentare, la obţinerea nutreţurilor pentru animale sau la obţinerea biocombustibililor. În ara noastră, in ultimul deceniu a crescut din nou interesul, atât pentru cultivarea plantelor oleaginoase, cât şi pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea procedeelor de obţinere a uleiului vegetal. Industria uleiurilor vegetale reprezintă o subramură importantă a industriei alimentare, care prelucrează materii prime agricole şi pune la dispoziţia populaţiei uleiuri fluide, margarine, si grăsimi vegetale destinate consumului uman şi prelucrării într-o gamă largă de produse alimentare. Parcurgerea acestui material va conduce la însuşirea noţiunilor de bază specifice industriei alimentare extractive de către studenţi.