Disciplina „Tehnologia şi control în industria panificaţiei” studiază principiile ştiinţifice şi metode tehnice de fabricare a diferitelor tipuri de produse de panificație. Pâinea şi produsele derivate din cereale sunt nelipsite în alimentaţia populaţiei la nivel global. Alături de alte alimente, ele asigură omului nutrienţii necesari întreţinerii funcţiilor vitale ale organismului, capacităţii de muncă, de gândire şi creaţie, sănătăţii lui. Industria panificaţiei este una dintre ramurile de bază ale industriei alimentare din Republica Moldova. Cele mai mari combinate de pâine sunt amplasate la Chişinău, Bălţi, Tighina, Tiraspol, Străşeni, Hânceşti, Cahul. În multe localităţi săteşti şi orăşele sunt amplasate întreprinderi mici de pani­ficaţie. De aceea formarea specialiştilor în domeniul tehnologiei panificaţiei în prezent este actuală pentru Republica Moldova.

„Tehnologia şi control în industria panificaţiei” se bazează pe cunoştinţe teoretice şi aplicative din biochimie, microbiologie, chimia anorganică şi analitică, analize fizico-chimice şi senzoriale, chimia fizică şi coloidală, operaţii unitare în industria alimentară.

La disciplina „Tehnologia şi control în industria panificaţiei” se studiază particularitățile procesului tehnologic de fabricare a produselor de panificaţie, deasemenea se studiază proprietăţile materiei prime utilizate în industria panificaţiei (făina de grâu, secară şi alte tipuri de făina, drojdia de panificaţia, etc.). În finele cursului studenţii îsuşesc metodele de control ai calităţii materiei prime, semifabricatelor şi produselor finite de panificaţie.