Dreptul internaţional umanitar este ansamblul de norme juridice aplicabile în perioada de conflict armat. El constituie o ramură a Dreptului Internaţional Public. DI umanitar mai este cunoscut și sub denumirea de dreptul conflictelor armate şi constituie expresia modernă a ceea ce în DI clasic se intitula „legile şi obiceiurile războiului”. 

Cursul este destinat studenţilor anului II, secţia zi şi va contribui la familiarizarea cu cadrul normativ de reglementare a ducerii conflictelor armate, limitele impuse statelor beligerante în alegerea metodelor şi mijloacelor de ducere a războiului precum şi condiţiile minime care trebuie asigurate prizonierilor de război de către statul deţinător. Un capitol aparte în cadrul disciplinei este rezervat Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi semilună Roşie, cea mai puternică organizaţie umanitară internaţională care un rol diriguitor în cazul conflictelor dintre state.

Pentru însuşirea eficientă a cursului sunt necesare cunoştinţe de bază în domeniul: teoriei generale a dreptului, organelor de ocrotire a normelor de drept, dreptului internaţional public, dreptul constituţional precum şi accesul la textul tratatelor internaţionale care reglementează domeniul dreptului umanitar.