Odată cu crearea politicii de vecinătate, Uniunea Europeană își întărește semnificativ angajamentul în Republica Moldova și își diversifică gama de cooperare.
Ordinea juridică care stă la baza Uniunii Europene (UE) a devenit o parte integrantă a realității noastre politice și sociale. În fiecare an, tratatele UE sunt la baza a mii de decizii care au un impact semnificativ asupra realității statelor membre ale UE și a resortisanților acestora.
Prin consolidarea cadrului contractual de relații și armonizarea legislației moldovenești cu acquis-ul comunitar, Parteneriatul Estic marchează o nouă etapă în intensificarea legăturilor dintre Moldova și UE. Cu toate acestea, lipsa scopului explicit în acest proces din cauza dezacordurilor dintre statele membre, a presiunii exercitate de Rusia asupra Moldovei și a tensiunilor politice prin care trece țara, constituie obstacole potențial serioase în calea apropierii dintre UE și Moldova.
Fenomenul actual de integrare, dorinţa statelor europene, ca de altfel şi a Republicii Moldova de a adera la această structură internaţională numită Uniunea Europeană, ridică o serie de întrebări și stă la originea multor discuţii, trezeşte interes cu privire la diferite aspecte ale problemei.
Acest curs este o introducere în dreptul Uniunii Europene. Include o introducere a ceea ce face Uniunea Europeană. Acesta tratează mai detaliat principiile de funcționare a Uniunii Europene și valorile acesteia. Învățăm cum sunt adoptate normele dreptului Uniunii, dar și ce actori europeni și naționali participă la elaborarea lor. Apoi descoperim cum este aplicată legislația UE și de către cine. Acest curs oferă instrumentele de bază pentru abordarea problemelor complexe ridicate de relația dintre dreptul Uniunii Europene, legile naționale și alte sisteme juridice (de exemplu cele ale Consiliului Europei).