Сursul “Sanitaria, igiena și siguranța produselor alimentare” este un curs interdiscipllinar care se băzează pe discipline fundamentale ca „Microbiologia generală”, „Chimia generală” și discipline de specialitate „Microbiologia produselor alimentare”, „Biochimia”, „Chimia alimentelor”, „Bazele nutriției”, „Fitopatologia”, „Inocuitatea produselor alimentare”.

 „Igiena” reprezintă o ramură a ştiinţelor biologice şi medicale care se ocupă cu păstrarea şi promovarea sănătăţii. Actualmente, „Igiena” este o ştiinţă multilaterală şi diferenţiată. Mai mulţi ani în urmă se studia doar disciplina „Igiena generală”, iar pe măsura acumulării cunoştinţelor despre factorii mediului ambiant, pe baza acestora au apărut mai multe discipline: Igiena Alimentaţiei, Igiena Muncii, Igiena Copiilor şi Adolescenţilor, Igiena Mediului, Radioigiena etc.

Pentru efectuarea unei supravegheri sanitare corecte este necesară stabilirea unor indicatori cat mai precişi ai stării de sănătate.

Scopul cursului este dobândirea unor noţiuni de microbiologie, inocuitatea produselor alimentare şi igiena în unităţile cu profil alimentar, necesare pentru formaţia inginerlui în industria alimentară; cunoaşterea unor norme sanitare privid amplasarea întreprinderilor alimentare, dotare cu utilaje, metode de igienizare în unităţile de profil alimentar (dezinfecţia, dezinsecţia şi deratizare) şi reguli de igină, care trebuie respectate de către lucrătorii întreprinderii alimentare. La terminarea cursului, studenţii trebuie să fie capabili de a utiliza metode de aprecierea stării igienico-sanitare la întreprindere alimentară şi de aplicat cunoştinţele obţinute în practica.