Cursul „Tehnologia şi control în industria produselor zaharoase şi făinoase” este unul din cadrul cursurilor de specialitate „Tehnologii generale în industria alimentară”, destinat studenților la programul de studii "Inginerie și Management în Industria Alimentară".

La cursul dat se studiază principiile ştiinţifice şi metode tehnice de fabricare a produselor de cofetărie zaharoase și făinoase (tehnologia bomboanelor de caramelă, bomboanelor din fodant, tehnologia produselor gelificate, tehnologia ciocolatei, biscuiţilor, turtelor dulci etc.). Se descriu proprietăţile materiei prime utilizate în industria produselor zaharoase şi făinoase (zaharul, lapte praf, grăsimi alimentare etc.) De asemenea sunt studiate metode de control ai calității materiilor prime și auxiliare, semifabricatelor și produselor finite.

Cursul „Tehnologia şi control în industria produselor zaharoase şi făinoase” se bazează pe cunoştinţe teoretice şi aplicative din biochimie, microbiologie, chimia anorganică şi analitică, analize fizico-chimice şi senzoriale, chimia fizică şi coloidală, operaţii unitare în industria alimentară.

În finele cursului studenţii capătă cunoștințe în metode de dirijare a procesului tehnologic de fabricare a produselor zaharoase și făinoase, îsuşesc metodele de control ai calităţii materiei prime, semifabricatelor şi produselor finite şi sunt capabili să aplice cunoştinţele obţinute în practica.