Disciplina „Bazele nutriţiei” (cunoscută și sub denumirea „Principiile nutriţiei umane”) – este domeniul al ştiinţei, care studiază compoziţia chimică a diferitelor tipuri de alimente şi influenţa lor asupra metabolismului uman, necesităţile omului în substanţe nutritive, condiţii optimale de digestia şi asimilarea nutrienţilor în organismul uman. Disciplina „Bazele nutriţiei” are ca scopul principal farmarea la studeții programului de studii "Inginerie și Management în Industria Alimentară" a unor competențe specifice unui inginer tehnolog în domeniul industriei alimentare. În urma studierii disciplinei respective studenții trebuie să înțeleagă corelația între volorea nutritivă a produselor alimentare și procesul tehnologic aplicat la prelucrarea materiei alimentare. Disciplina „Bazele nutriţiei” este consacrată studiului diferitelor aspecte ale interacţiunii fiziologice, biochimice, igienice, esteice, psihologice între om şi aliment în funcţie de vârstă, caracterul activităţii (activitatea fizică grea sau intelectuală), starea sănătăţii individului ş.a.