1.    PRELIMINARII

Stilistica limbii engleze este unul din cursurile obligatorii prevăzute de planul de învățământ pentru specialitatea Limba și Literatura Engleză și Franceză din cadrul Universității de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul. Acest curs este elaborat pentru studenții anului III, care posedă un nivel bun de engleză și cunoștințe esențiale de lingvistică generală, precum și de lexicologie a limbii engleze, fiind capabili să înțeleagă și să discute pe diverse teme lingvistice.

Ca obiect de studiu, stilistica limbii engleze moderne face parte din cursul teoretic intitulat Limba Engleză Modernă și, prin urmare, este inseparabilă de alte disciplini componente ale celui din urmă: gramatica, fonetica, lexicologia, exegeza și hermeneutica textului. De aici, studiul stilisticii este esențial pentru formarea cadrelor didactice de limbă engleză, care, în procesul de predare, au de a face cu texte ce aparțin diferitelor stiluri funcționale ale limbii, în special cu diverse texte literare, pentru interpretarea cărora cunoștințele acumulate în cadrul acestui curs se dovedesc a fi foarte utile.

Disciplina respectivă are ca scop să familiarizeze studenții cu un set de concepte, termeni și proceduri necesare pentru analiza stilului textelor literare. Prin urmare, studenții vor deveni tot mai constienți de rolul limbii în redarea sensurilor și atitudinilor în literatura imaginativă și se vor dota cu instrumentele analitice relevante.

Orele de curs furnizează un cadru teoretic general, care se concentrează pe stilistică ca disciplină, pe nivelurile lingvistice și a figurilor de stil corespunzătoare, pe sensurile lexicale, contextele analizei stilistice, metodologiile aplicate de către diverse școli din domeniu, straturile vocabularului englez, stilurile funcționale ale limbii și pe problemele ridicate de fiecare din ele.

La orele de seminar, studenții vor avea oportunitatea de a transpune cunoștințele lor în practică prin intermediul analizei amănunțite a unei game de texte literare scurte, care aparțin diferitor perioade, școli, autori, etc. Lucrul practic va include și sarcini creative pe lângă tehnicile convenționale.

2.    CONCEPȚIA DISCIPLINEI

Cursul se derulează pe o perioadă de un semestru, fiindu-i rezervate 30 de ore de curs și 15 ore de seminar. În afară de aceste ore de contact direct, programa include 45 de ore de lucru individual, care este parțial realizat sub formă de referate însoțite de prezentări PowerPoint. În cadrul acestui curs, studenții sunt evaluați în multe alte feluri. Ei trebuie să însușească informația prezentată la prelegeri, să o reproducă oral la seminarii și să o aplice în rezolvarea exercițiilor propuse. O altă metodă de a aprecia cunoașterea subiectelor de către student este evaluarea curentă și examenul final, ambele în formă scrisă.