Materia de limbă cuprinsă în această unitate de curs comportă un caracter bilateral: studierea și aprofundarea noțiunilor teoretice și rezolvarea exercițiilor practice de limba română. Conținutul unității de curs abordează următoarele compartimente ale limbii române: fonetica, vocabular, morfologie, sintaxă, punctuație și are o structură unitară, prezentând sistemul actual al limbii.

      Scrisul a fost și este  un instrument indispensabil al activității intelectuale. Are o evidentă funcție de cunoaștere în evoluția societății și în progresul ființei umane, însoțind întreaga activitate de învățare. A apărut ca o necesitate a comunicării între persoane, dezvoltându-se ca o preocupare artistică numită „caligrafie” - arta și deprinderea de a scrie frumos: gr. „kallos” - frumos și „graphein” - a scrie.

      În clasa întâi se pun bazele activității de învățare, prin însușirea de către elevi a elementelor de bază, a deprinderilor de scriere. De învățarea scrisului depinde succesul elevului și dezvoltarea lui multilaterală.