Disciplina de față are menirea să aprofundeze cunoștințele studenților în domeniul foneticii limbii engleze, să le dezvolte abilitățile de cercetare și să le extindă orizonturile profesionale. Scopul cursului este să instruiască  și să ghideze studenții - viitorii profesori de limba engleză să stăpânească elementele de bază ale teoriei foneticii care este într-o strânsă legătură cu aplicarea practică, care le va ajuta ulterior la îmbunătățirea abilităților de vorbire și la o pregătire mai profesională pentru activitatea practică în instituțiile de învățământ. La întocmirea programului, au fost luate în considerare cerințele prevăzute pentru cursul teoretic de fonetică a limbii engleze:

- familiarizarea studenților cu etapa actuală a evoluției științei în ceea ce privește structura fonetică a limbii engleze;

- generalizarea și aprofundarea cunoștințelor de fonetică obținute în timpul studiului cursului normativ;

 - dezvoltarea capacității studenților de a trage concluzii practice independente din studiul materialului teoretic și de a aplica dispozițiile teoretice ale cursului în predarea limbii engleze. Cursul prezintă cunoștințe despre toate componentele structurii fonetice a limbii engleze moderne pe baza sistematizării elementelor teoriei fonetice. Acesta se derulează pe o perioadă de un semestru şi cuprinde activităţi de studiu direct și individual, organizat în jurul bibliografiei sugerate la sfârsitul fiecărei unităţi de învăţare. Cursului îi sunt rezervate 60 de ore: 30 de ore de contact direct (curs, seminar) și respectiv – 30 de ore – studiu individual.