Lexicologia limbii engleze este unul din cursurile obligatorii prevăzute de planul de învățământ pentru specialitatea Limba și Literatura Engleză din cadrul Universității de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul. Acest curs este elaborat pentru studenții anului I, care posedă un nivel relativ bun de limbă engleză și cunoștințe esențiale de lingvistică generală și care sunt capabili să înțeleagă și să discute pe diverse teme lingvistice în această limbă.

Ca obiect de studiu, lexicologia limbii engleze moderne face parte din cursul teoretic intitulat Limba Engleză Modernă și, prin urmare, este inseparabilă de alte discipline componente ale celui din urmă: gramatica, fonetica, stilistica, pe de o parte, și cursul de istorie a limbii engleze, pe de altă parte. De aici, studiul lexicologiei este esențial. Nu se poate preda sau învăța o limbă străină fără a ști vocabularul acesteia, sistemul ei de formare a cuvintelor și sistemul lexico-semantic ce o caracterizează.

Studenții vor găsi cursul de Lexicologie a limbii engleze de o mare importanță practică. Ei vor obține multă informație valoroasă referitoare la vocabularul englez, la legile și regulile ce guvernează formarea și utilizarea cuvintelor și îmbinărilor de cuvinte în limba engleză. Scopul acestui curs este să învețe studenții să fie conștienți de natura cuvintelor engleze, să fie capabili să deducă sensul cuvintelor pe care le întâlnesc din sensurile morfemelor constitutive, să fie capabili să recunoască originea diferitor unități lexicale.

După cum vocabularul reprezintă un domeniu tematic vast, care stă la baza învățării și comunicării și care permite diferite perspective de studiu și cercetare, disciplina de față trebuie să fie un stimul pentru studenți de a cunoaște mai mult și de a continua cercetarea lor proprie asupra felului în care vocabularul funcționează.

Structura tematică a cursului include secțiuni precum unitățile lexicale; sursele vocabularului englez; formarea de cuvinte; semasiologia; relațiile semantice dintre cuvinte; frazeologia; varietăți ale limbii engleze; stratificarea stilistică a vocabularului englez.

Cursul se derulează pe o perioadă de un semestru, fiindu-i rezervate câte o oră de curs și două ore de seminar săptămânal. În afară de aceste ore de contact direct, programa include 45 de ore de lucru individual, care este parțial realizat sub formă de referate însoțite de prezentări PowerPoint. În cadrul acestui curs, studenții sunt evaluați în multe alte feluri. Ei trebuie să însușească informația prezentată la prelegeri, să o reproducă oral la seminare și să o aplice în rezolvarea exercițiilor propuse. O altă metodă de a aprecia cunoașterea subiectelor de către student este evaluarea curentă și examenul final, ambele în formă scrisă.