Cursul de Introducere în filologia romanică cuprinde o ramură a lingvisticii, care studiază, comparativ sau în paralel, limbile din grupul de limbi romanice. Necesitatea studierii acestei discipline este indiscutabilă din moment de limba română face parte din grupul limbilor romanice şi, întrucât, specificul specialităţilor e de o dublă natură ce implică şi limba franceză, care face parte din acelaşi grup de limbi romanice.

Din cauza că sunt cunoscute mai multe teorii în privinţa originii limbilor romanice, ca cea etnologică, cronologică, dialectologică, social-istorică ş.a., se cere un studiu aprofundat al acestei discipline din diferite perspective, ce implică delimitarea particularităţilor de natură fonetică, lexicală şi gramaticală.

Un aspect particular al studiului vizează procesul de romanizare. Procesul de romanizare implică o dezvoltare îndelungată, atât din punct de vedere social, cât şi din punct de vedere lingvistic şi denotă diverse căi de romanizare ca: dezlocarea armatei romane pe teritoriile cucerite, administraţia publică în limba latină, acordarea cetăţeniei, osmoz ş.a.

Cursul de Introducere în filologia romanică propune o perspectivă de ansamblu asupra limbii latine şi limbilor romanice în general, şi asupra limbii române ca limbă romanică, în particular.

La sfârşitul cursului, studenţii vor cunoaşte care sunt principalele teorii în privinţa originii limbilor romanice, problema clasificării lor, schema de clasificare actuală a limbilor romanice, repartizarea teritorială şi numerică a limbilor romanice, ce implică procesul de romanizare ca fenomen social şi lingvistic, principalele modificări poziţionale ale vocalelor şi ale consoanelor ş.a.