Hermeneutica reprezintă metodologia interpretării şi înţelegerii textelor literare, dar și nonliterare. Aceasta este una dintre cele mai viguroase direcţii actuale. Mizând pe actul de interpretare a textului, ea îşi propune să evalueze fenomenele literare ale trecutului prin prisma prezentului şi invers, cu ajutorul formelor intertextului și nu numai.
Actul de interpretare a textului este destul de dificil dacă nu este utilizată forma necesară de analiză și interpretare. Astfel că, hermeneutica își propune să ofere diverse modalități de interpretare ale textelor lirice, epice și dramatice. Tehnicile de interpretare ale textului pot fi variate, raportate frecvent la termenii de tradițional și modern. Hermeneutica tinde să ofere o abordare modernă de interpretare a textelor literare, astfel încât opera nu se reduce la factologie biografică și socială, ci identifică și analizează modul în care factorii de această natură devin elemente ale universului specific al operei, oferind un suport solid interpretării. Interpretarea hermeneutică a scrierilor se orientează asupra originalității artistice a operei, oprindu-se asupra stilului, imaginilor, simbolurilor, compoziției, genului pe care-l reprezintă și coordonatele estetice pe care le înglobează.
Cursul urmăreşte familiarizarea studenţilor cu cele mai importante grile de abordare a textului literar, acordându-se prioritate analizei hemeneutice în ansamblu. Se prezintă noţiunile de bază ale hemeneuticii ca știință, a şcolilor, curentelor şi teoreticienilor literari care au realizat abordări de acest tip. Finalitatea cursului prevede formarea aptitudinii de abordare a textul literar din mai multe perspective.
- Teacher: Liliana Grosu