Disciplina Morfologia limbii engleze are menirea de a spori acuratețea și claritatea gramaticală în comunicarea orală și scrisă prin intermediul aplicării corecte a diverselor structuri gramaticale, respectarea ordinii părților de vorbire și a punctuației în structuri afirmative, negative și interogative. Mai mult, studenții sunt solicitați să examineze și să elucideze similitudini și deosebiri dintre regulile de formare și utilizare a diverselor aspecte morfologice a limbii engleze și române, să identifice excepțiile, și să evite cele mai frecvente erori gramaticale.

În cadrul acestui curs, o atenție deosebită li de acordă acelor puncte care adesea reprezintă o problemă pentru cursanți: formarea structurilor gramaticale complexe, utilizarea diverselor timpuri, conjugarea verbelor regulate și neregulate,  negațiile și alte modele gramaticale care sunt excepții de la regulile generale. În plus, studenții vor fi încurajați și solicitați să analizeze, să discute și să propună diverse recomandări și soluții pentru dificultățile gramaticale înfruntate precum și să clarifice sau să pună în evidență excepțiile care trebuie luate în considerație. Trebuie menționate dificultăți precum diferențele semantice dintre verbele modale, deosebirile dintre gerunziu și participiul prezent, ordinea cuvintelor în diverse structuri gramaticale și sintactice.  Sunt trasate de asemenea deosebiri gramaticale dintre structurile engleze britanice și americane.

Cursul este unul practic, aspectul teoretic al acestuia este concis, accentul fiind plasat pe dezvoltarea competențelor gramaticale prin intermediul exercițiilor de formare, consolidare și a diverselor activități practice și aplicare creativă a acestor structuri.