Arta de a vorbi, oratoria, în cadrul activităților individuale sau în discursurile publice, indiferent de domeniul de activitate este o necesitate indispensabilă. În procesul de instruire, arta de a vorbi convingător, de a reda conținuturile în mod persuasiv, emoționant, convingător, cu pasiune și creativitate denotă o bună pregătire profesională.

            În toate marile crize din istorie găsim mari discursuri care au influențat viitorul; discursuri importante care au motivat oamenii să lupte împotriva nedreptății, să elimine tirania și să-și dea viața pentru o cauză nobilă, să producă schimbare de mentalitate, să motiveze în vederea obținerii de performanțe. Cuvintele pot face ca preșcolarii, elevii de la treapa primară, gimnazială și liceală să-și schimbe modul de comunicare, modul de relaționare, modul de a produce comunicări organizate din punct de vedere logic, lingvistic și stilistic.

            Scopul general al studiului la disciplina Arta oratorică îl constituie: formarea competențelor de vorbire, comunicare artistică a studenților și dezvoltarea personalității creative, cu capacităţi de automanifestare publică și integrare optimă în societate.